A vöröshere izoflavon

A vöröshere őshonos növény Európában, Nyugat-Ázsiában és Északnyugat-Afrikában, de honosítható sok más régióban is. A vöröshere egy lágyszárú, változó nagyságú (20-80 cm), rövid életű, évelő növény.1

Levelei váltakozóak, háromlevelűek, minden levél 15-30 mm hosszú, és 8-15 mm széles, zöld színű és jellegzetes félhold alakú. A levélnyél 1-4 cm hosszú. A virágai sötét rózsaszínűek, sűrűek és 12-15 mm hosszúak.

A vöröshere legértékesebb tulajdonsága, hogy izoflavonokat tartalmaz, ami miatt már évszázadok óta alkalmazzák a különböző női egészségügyi problémák kezelésére.

Egészségmegőrzés a menopauza alatt természetesen

A Promensil elősegíti a menopauza alatti jó egészségi állapot fenntartását, mivel kitűnő forrása a növényi ösztrogéneknek (fitoösztrogéneknek) nevezett izoflavonoknak.

Az ösztrogén alapvető szerepet játszik a női egészség és jó közérzet megőrzésében. De ha az ösztrogén ennyire fontos a női szervezet számára, akkor a természet miért fosztja meg a nőket tőle idősebb korukban?

A tudományos kutatások szerint a válasz az étrendünkben keresendő. A természet nem téved. A mai étkezési szokások távol állnak az őseink szokásaitól, – azonos típusú étrend figyelhető meg az ázsiai, közép-amerikai, és a mediterrán országokban. Az egyik fontos tényező a keleti étrend, ahol nagyobb mennyiségben fogyasztanak hüvelyeseket, melyek gazdagok fitoösztrögénekben.

Természetes étrendi megközelítés

Az ázsiai, mediterrán és latin–amerikai közösségek átlagosan 30-50 mg izoflavont fogyasztanak naponta, ezzel szemben a nyugati országokban élő nők csupán néhány mg-ot.

A hagyományos ázsiai étrendben gyakoriak a hüvelyesek (mint például a lencse és a szója), amelyek gazdag izoflavonoid tartalommal rendelkeznek. Ezekben az országokban a hüvelyesek jelentik a fő fehérjeforrást, míg a nyugati országokban a hús és a tejtermékek.

Mára már több mint 1000 féle izoflavont azonosítottak a növényekben. Ezek közül 4 izoflavonnál – genistein, daidzein, formononetin és biochanin – kimutatták, hogy jelentős egyéni és specifikus biológiai hatásuk van.

Honnan pótolhatjuk a hasznos izoflavonokat?

Izoflavonok el3sősorban a hüvelyesekben találhatók, mint a vöröshere, a lencse, a borsó, a csicseriborsó, a
szója és a lóbab. Azonban nem minden hüvelyes tartalmazza a korábban említett 4 legfontosabb izoflavont. Például a vörös lóhere tartalmazza mind a négyet, de a szója csak kettőt, a daidzeint és a genisteint.

Az élelmiszerek izoflavon tartalma is változó, hiszen például a vörösherében 10-20-szor annyi izoflavon található, mint a szójában.

Hogyan lehet növelni a szervezetben a 4 fő izoflavon mennyiségét?

Azt javasolják, hogy kettő vagy több adag magas izoflavon tartalmú ételre van szükség ahhoz, hogy elérjék a hagyományos ázsiai étrendben található mennyiséget. Mivel nem minden hüvelyes tartalmazza a 4 legfontosabb izoflavont, ezért sokfélét kell belőlük rendszeresen fogyasztani.

Az emberek már hozzászoktak a nyugati étrendhez, így nehéz az ajánlott mennyiségű izoflavont bevinni a szervezetbe kizárólag az étrenddel. Egyeseknek kezdetben nehéz lehet az előírt mennyiségű hüvelyest elfogyasztania, de később meg lehet szokni az ízét és az állagát is ezeknek az ételeknek.

A leghatékonyabb megoldás a Promensil vöröshere izoflavon étrend-kiegészítő alkalmazása, mely mind a 4 biológiailag fontos izoflavont tartalmazza.

A vöröshere hatásai menopauza alatttermek1

A Promensil a vöröshere izoflavonok által jelentősen megkönnyíti a változás korába ért hölgyek mindennapjait. A menopauza ugyan nem betegség, de számtalan igen kellemetlen panaszt okoz az érett nők számára az ösztrogénszint jelentős lecsökkenése miatt.

Így többek között jelentkezhetnek hőhullámok, hangulatingadozások, fokozott éjszakai izzadás, alvászavarok, ingerlékenység, hüvelyszárazság, valamint akár a nemi vágy csökkenése is bekövetkezhet.

Mindezekért az ösztrogén mennyiségének csökkenése felelős. S éppen emiatt oly hatékony a vöröshere izoflavon a menopauzális tünetegyüttes kezelésében, hiszen roppant értékes fitoösztrogénjei segítségével természetes módon képes növelni a női szervezetben az ösztrogén szintjét. 

Így tehát a vörösherében található természetes növényi hormonok képesek helyreállítani a menopauza miatt felborult hormonális egyensúlyt a szervezetben. Ezzel pedig megelőzhetik, enyhíthetik vagy megszüntethetik a változókori kellemetlen tüneteket, valamint az akár igen súlyos egészségügyi problémákat is megelőzhetik, mint például a csontritkulást vagy a szív-és érrendszeri betegségeket.