A menopauza és a premenopauza tünetei

A pre-menopauza során a petefészkek működése és az ösztrogénszint folyamatosan csökken, miközben a test felkészül a változókorra. Az ösztrogénszint csökkenése, majd hirtelen történő megszűnése nagy hatással van a testi és a lelki egészségre és egyensúlyra is.

A változókor elején a leggyakoribb tünetek a hőhullámok, az éjszakai izzadás (éjszakai hőhullámok), az alvászavarok, a hangulatváltozások és ízületi fájdalmak. Emellett gyakorivá válik a fevaltozokor-klimax-menopauza-01ledékenység is.

Ezeket a tüneteket a hüvely falának elvékonyodása követi, mely hüvelyszárazsághoz vezethet, ami pedig szexuális kellemetlenségeket okozhat. A haj és a bőr fokozatosan elvékonyodik, és nagyobb esélye van a súlygyarapodásnak, így a pocak kialakulásának is.

Szintén nő a szívbetegségek és a csontritkulás kialakulásának a kockázata. A tünetek közé tartozik az inkontinencia és a libidószint csökkenése is.

A nők egy csekély része az egész változókort a klasszikus tünetek elszenvedése nélkül éli át, de ők vannak kisebbségben.

Hőhullámok

A változókor egyik első tünete a hőhullámok megjelenése, melyet az okoz, hogy az agyban a hőmérsékletért felelős központ összezavarodik.

A hőhullámok megtapasztalása az egyik leggyakoribb tünete a menopauzának: az érintett nők 75-80%-a szenved a bőrpírral kísért intenzív forróságtól, mely a törzstől egészen az arcig terjedhet.

A hőhullám maga kevesebb mint 5 percig tart általában, az izzadás pedig körülbelül 1 perccel a szívdobogásérzés után tapasztalható.

A hőhullámok napi egy-kettő alkalommal, de akár 15-30 percenként is jelentkezhetnek. Hangsúlyosabbak a nap végén, melegebb időben, forró ételek után, stresszes vagy feszültséggel teli időszakokban.

A hőhullámok a menopauza elején kezdődnek, még mielőtt a menstruáció abbamaradna. A legtöbb nőnek több mint egy évig vannak hőhullámai, 25-50%-uknak legfeljebb 5 évig tart, amennyiben nem kezelik őket.

Éjjeli izzadás

Az éjszaka bekövetkező hőhullámot éjszakai izzadásnak nevezzük.

Alvászavarok

Az inszomnia (álmatlanság) oka lehet az éjszakai hőhullám, melyet a hormonszint ingadozásának eredményeként izzadás kísérhet. Az álmatlanság már a változókor előtt is megtapasztalható, és ez főként azért probléma, mert nappali fáradtságot okoz.

Változó időszak

Nagyon kevés nő az, aki esetében a menstruáció egyszer csak hirtelen megszűnik. Általában mielőtt az ovuláció teljesen leáll, a menstruáció egyre szabálytalanabbá válik. A vérzés erősségében is változás tapasztalható, így lehet erősebb vagy gyengébb is. Ez már a menopauza előtti 2-8 évben tapasztalható tünet.

Az erősebb időszakokban a menstruáció hosszabb ideig tart, míg a gyengébb periódusokban inkább csak pecsételés figyelhető meg. Ez a szabálytalan ciklus 2-3 évig is eltarthat, míg a menstruáció végül megszűnik. Ha egy évig nincs vérzés, azt menopauzális átmenetnek nevezzük.

Az ezek után megjelenő vérzés komoly problémáknak lehet a jele, ezért a lehető leghamarabb ki kell vizsgáltatni.

Lehetséges problémák, amikre figyelni kell:

Bár a szabálytalan időszakok és a vérzés megváltozása teljesen normális állapot, de ha az alábbi tüneteket is észreveszünk magunkon, akkor forduljunk orvoshoz, mivel problémákat jelezhetnek:

 • pecsételő vérzés a menstruációs ciklusok között;
 • ha a menstruáció tovább tart, mint 7 nap (vagy 2 nappal hosszabb a megszokottnál);
 • ha nagyon erős a vérzés;
 • hüvelyi vérzés közösülés közben.

Hangulatingadozások, feledékenység és más pszichés tünetek

A pszichés tünetek, mint például a levaltozokor-klimax-menopauza-05vertség, ingerlékenység, szorongás, depresszió, sírás, feledékenység és koncentrálási nehézség gyakran áll a változókorral kapcsolatos gúnyolódások középpontjában, de nincs objektív bizonyíték arra, hogy a termékenység megszűnése súlyos érzelmi zavarokkal vagy személyiségváltozással társulna.

Azoknál a nőknél, akiknek a kórtörténetében premenstruációs szindróma, vagy szülés utáni depresszió található, előfordulhatnak hangulatingadozások a változókorban. A perimenopauza ideje alatt néhány nő súlyosbodó PMS tüneteket észlel magán, vagy először tapasztalja meg ezt a tünetet. A menopauza azonban véget vet a PMS-nek.

A menopauza tüneteit mögöttes pszichológiai problémák is kiválthatják, de nem ezek okozzák.

Ízületi problémák

Sok nő szenved ízületi fájdalomtól, mely a menopauza egyik legkorábbi tünete. Gyakran a korai menopauza idején elkezdődik ez a fájdalom, például mikor hirtelen kelünk fel az ágyból vagy öltözés közben. A leggyakrabban érintett területek: a hát, az ujjak, a térd és a boka. A fájdalom erőssége az idő múlásával csökkenhet.

Hüvelyszárazság és szexuális problémák, kényelmetlenségek

Kényelmetlenné válhat a szexuális együttlét a hüvelyszárazság kialakulása miatt. Az alacsony ösztrogénszint elvékonyítja a hüvely falát, és csökkenti a rugalmasságát.

Ennek következtében a hüvely kiszárad, ami ahhoz vezethet, hogy a közösülés alatt és után fájdalmat érezhetünk. Ez a tünet pedig csökkenti a nők szexuális vágyát és az együttlétek gyakoriságát is.

A hüvely szárazsága és annak elvékonyodása a menopauza után is megmarad. Néhány orvos becslése szerint a nők több mint fele érez hüvelyszárazságot 60 éves kora után. A hüvelyben történt változások növelhetik a fertőzések kockázatát, mivel a szennyeződések és mikroorganizmusok könnyebben bejutnak a védekező-képesség csökkenése miatt.

Súlygyarapodás

A körte típusú alak kialakulásáért az ösztrogén felelős, és ennek a hormonnak a hiánya okozza a zsír eloszlásának megváltozását a férfiaknál, akiknél az alma típusú alak a gyakoribb.

Az étvágy ugyan csökkenhet, de a stressz gyakran okoz étvágynövekedést menopauza alatt. Egyéb emésztőrendszeri tünetek lehetnek: émelygés, puffadás, székrekedés vagy hasmenés.

Csökkent libidó

Az elő-menopauza idején a nők bizonyos hányadánál szexuális vágycsökkenés figyelhető meg. Azonban a nők 60%-a nem tapasztalt változást, 20% libidócsökkenésről számolt be, míg 20% libidóemelkedésről.

Bár nincs összefüggés az ösztrogénszint és a libidó között, úgy tűnik, hogy a tesztoszteronszint viszont hatással lehet a libidóra.

Egyéb tényezők, melyek befolyásolják a szexualitást:

 • hüvelyszárazság miatti fájdalmas közösülés;
 • a változó test elfogadása;
 • inkontinencia;
 • alvászavarok, éjszakai izzadás;
 • depresszió, stressz, szorongás;
 • számos gyógyszer, köztük az antidepresszánsok;
 • férfi partner csökkent libidója, impotenciája.

Inkontinenciamenstruacio-pms-progeszteron-petefeszek-10

A csökkenő ösztrogénszint gyengítheti a medencefenék izmait, melyek a húgyhólyag és a húgycső megfelelő működéséért felelősek.

A húgyutak szövetei egyre kevésbé rugalmasak. Ezek a változások fájdalmas vizeléshez, gyakori éjszakai vizeléshez és sürgős vizelési ingerhez vezethetnek.

Egy másik tünet, amely összefüggésben lehet a változókorral, a stressz-inkontinencia, amikor akaratlan vizeletszivárgást okoz a köhögés, a nevetés, a tüsszentés vagy a hirtelen megterhelés.

Azonban a stressz-inkontinencia organikus okok miatt is kialakulhat, és nem enyhíthető hormonterápiával.  A hormonterápia csak akkor lesz pozitív hatású, ha a tünetek a hólyag ingerlékenységéből származnak.

A menopauza tünetei ellen természetesen

A menopauza tehát elkerülhetetlen, és teljesen természetes részét képezi a női életnek. Azonban nem szükséges a változókor alatt a kellemetlen tünetektől szenvedni, hiszen léteznek természetes megoldások is, melyekkel rendkívül eredményesen csökkenthetők vagy szüntethetők meg e panaszok.

A Promensil a vöröshere izoflavonoknak és a növényi hormonjainak, az úgynevezett fitoösztrogéneknek köszönhetően képes a csökkenő ösztrogénszintet ellensúlyozni, ezáltal megelőzi vagy enyhíti a teljes menopauzális tünetegyüttest.

A Barátcserje és a Tiszta Méhpempő szintén megoldást nyújt a klimax tüneteinek és veszélyeinek enyhítésére, hiszen mindkettő természetes módon szabályozza a változókor ideje alatt felborult női hormonháztartást.

E készítmények egyike sem tartalmaz semmilyen mesterséges hormont vagy összetevőt sem, ezért fogyasztásuk nem okoz semmiféle káros mellékhatást, sőt, teljes körűen támogatják az egész szervezet egészséges működését.