A természetes és az indukált menopauza megjelenésének okai és működésük

A menopauza egy teljesen új életszakasz kezdete a nők életében, mely egyedi és különleges tünetekkel jár együtt.

Mit is jelent a menopauza?menstruacio-pms-progeszteron-petefeszek-07

A „menopauza” kifejezés a menstruáció megszűnését jelenti, amit más néven klimaxként is szoktak említeni. A klimax az az időszak a nők életében, amikor a petefészek már nem termel petesejtet. A folyamat során egyre csökken az ösztrogén és a progeszteron szintje a szervezetben, ezáltal a menstruáció is egyre rendszertelenebbé válik, míg végül teljesen meg is szűnik. 

A menopauzát úgy is szokták emlegetni, mint az „az élet változása”.

A menopauza időszakát (a menstruáció megszűnését) akkor lehet pontosan meghatározni, ha visszamenőlegesen nincs menstruációs ciklus 12 hónapig. A természetes menopauza időszaka általában 48-55 éves kor közé tehető.

Mi okozza a menopauzát?

A csökkent ösztrogénszint csökkent petefészek működést eredményez, mely menopauzális tüneteket okoz. A menopauza során a menstruációs ciklus véget ér, mert a petefészek nem termel több petesejtet.

Ennek eredményeként megszűnik a női hormon, az ösztrogén termelése. Normális körülmények között a petesejt termelődése leáll, ha a petesejtek – amikkel a nők születnek – elfogynak, vagy azok minősége megromlik.

A nők egy része úgy megy át az elő-menopauzán (mely egy átmeneti időszak a tényleges menopauza előtt) és a menopauzán (a menstruáció végleges megszűnése, tartós terméketlenség), hogy nem észleli a klasszikus tüneteket, mint például a hőhullámokat, az éjszakai izzadást és a hangulatingadozásokat.

De attól még, hogy nem tapasztalja ezeket a tüneteket, nem jelenti azt, hogy biztonságban van a negatív hatásoktól, melyeket az ösztrogén hiánya okoz a szervezetben.

Az ösztrogén segít megvédeni a bőrt az öregedés jeleitől (mint például a száraz, ráncos bőr), valamint védelmet biztosít a csontritkulás kialakulása ellen is. Napjainkban még vitatott kérdés, hogy ez a hormon megvéd-e a szív-és érrendszeri megbetegedésektől is, de erősen feltételezik róla, hogy így van.

Amikor a nő elérkezik a menopauza időszakába, csak idő kérdése, hogy mikor kezdi el megérezni a csökkent ösztrogénszint hatásait.

A természetes és az indukált menopauzamenstruacio-pms-progeszteron-petefeszek-06

A természetes menopauza egy teljesen normális biológiai folyamat, mely a termékenység végét jelzi, és különböző fizikai és érzelmi változásokat okoz a női szervezetben.

Azonban néhány nő bizonyos orvosi beavatkozások (például petefészek eltávolítás) következtében megtapasztalja az indukált menopauzát, még mielőtt beléphetne a természetes menopauza időszakába.

Indukált menopauza amiatt is előfordulhat, hogy ha a petefészket sugárzás, kemoterápia vagy egyéb gyógyszerek károsítják. Ezekben az esetekben hirtelen hormonszint csökkenés következik be, ami általában a menopauzához hasonló tünetekkel jár együtt.

Ha Önnél indukált menopauza, korai menopauza alakult ki (40 éves kor előtt) vagy esetleg hosszabb ideig kimaradt a menstruációja (például a túlzott mértékű edzés vagy diétázás miatt), akkor lehetséges, hogy az Ön esetében élete későbbi szakaszában nagyobb a kockázata az olyan egészségügyi problémák megjelenésének, mint például a szív-és érrendszeri betegségek és a csontritkulás, mert hosszabb időt tölt az ösztrogén hormonok védőhatása nélkül.

Ha esetleg Önnek részleges méheltávolítása volt, melyben a méhet eltávolították, de a petefészkeket nem, akkor a hormonok tovább termelődnek, így nem tapasztalja a korai menopauza tüneteit. Azonban sajnos néha a méheltávolítás kárt okoz a petefészket átszövő erekben és az idegekben, ami néhány olyan változást okoz, melyek egyre romlanak, ha a petefészek működése leáll, és így kialakul a természetes menopauza.

Természetes vitaminok menopauza előtt és alatt a tünetek enyhítéséretermek1

Ha természetes vagy indukált menopauza következett be Önnél, akkor sem kell szenvednie a kellemetlen tünetektől, és az ösztrogénhiány miatt esetlegesen kialakuló egészségügyi problémáktól.

A Promensil természetesen segít a vöröshere izoflavonok és fitoösztrogének segítségével, így jelentősen megkönnyíti az elő-menopauza és a menopauza időszakát is, mivel nagymértékben enyhítheti vagy akár meg is szünteti a változókort kísérő panaszokat. 

Így jó eséllyel megszabadulhat a roppant bosszantó hőhullámoktól, a fokozott verítékezéstől, a hangulatingadozásoktól vagy akár a hüvelyszárazságtól is.

S mindemellett jelentősen csökkentheti a változókor után jóval nagyobb veszélyt jelentő egészségügyi problémák, mint például a szív-és érrendszeri betegségek vagy a csontritkulás kialakulásának kockázatát. 

A Promensil mindezeket a jótékony hatásait teljesen természetesen éri el mindenféle mesterséges hormon alkalmazása nélkül, így biztonságosan, mellékhatások nélkül alkalmazható hosszútávon is. 

Szintén hatékony segítséget jelenthet a nőknek változókorban a Barátcserje és a Tiszta Méhpempő, mivel mindkettő rendkívül hatékony hormonkiegyensúlyozó hatással rendelkezik. Ennek köszönhetően roppant sikeresen képesek ellensúlyozni a csökkent ösztrogénszint negatív hatásait a szervezetben, ezáltal védelmet biztosítanak a menopauza idején fokozott kockázattal járó egészségügyi problémákkal szemben is.