A menopauza negatív hatásai a csontokra, a szívre, a zsírháztartásra, a bőrre, az agyra és a termékenységre

Az ösztrogén egy olyan hormon, mely megvéd a csontritkulástól, a szív-és érrendszeri megbetegedésektől, valamint a külső öregedés jeleit is hatékonyan csökkenti. Ösztrogén nélkül előbb-utóbb mindenki megtapasztalja az érelmeszesedés, a csontritkulás és a szellemi leépülés jellegzetes tüneteit.

Ezek alapján tehát egyértelmű, hogy a menopauza egy figyelmeztető jel arra, hogy az életminőség egyre csökken, ezért mindenképpen tanácsos ezeket a veszélyeztető állapotokat kivédeni, még mielőtt súlyossá válnának.

Csontokra való hatás

A menopauza egyik hosszú távú egészségügyi kockázata a csontritkulás. A csontritkulás egy láthatatlan betegség, amíg a csontok el nem kezdenek törni. csontritkulas-01

Az ösztrogénhiány felgyorsítja a normális öregedési folyamatokat. A nők mintegy 25 %-a fokozatosan tapasztalja meg az ösztrogénszint csökkenésével összefüggő csontmerevséget és csonttörést.

A csont sűrűségének a csökkenése gerincgörbülethez, csigolyatöréshez, magasságvesztéshez és fájdalomhoz vezethet. A combcsontban lassabban alakul ki ez az elváltozás, és azok a nők, akik nem alkalmaznak hormonterápiát 70-75 éves korukig nem tapasztalják meg a combcsonttörést.

A csípőtáji törések gyakoriak a csontritkulásban szenvedő, előrehaladottabb korú nőknél. A 80 év körüli fehér nők 20%-ánál, akik nem használnak hormonterápiát kialakulhat csípőtáji törés, melynek rendkívül hosszú a gyógyulási folyamata. Negyedük hosszadalmas kezelés után felépül a törésből, míg 15%-uk 6 hónapon belül belehal vagy a komplikációkba vagy a sérülésbe.

Mára már bebizonyosodott, hogy az ösztrogén pótlása lassítja a csontritkulás folyamatát.

Szívre gyakorolt hatás

A menopauza után a szívroham kialakulásának kockázata is fokozatosan emelkedik. Általánosnak mondható, hogy az életkor előrehaladtával a szívinfarktus előfordulási aránya mindkét nemnél megnő. Azonban a növekedés mértéke az 50 évesnél idősebb nőknél nagyobb, mint a férfiak esetében.

Ráadásul az első szívroham nagyobb valószínűséggel végzetes a nők számára. Az ösztrogénszint csökkenése kedvezőtlen változásokat okoz a koleszterin és vérzsír szintjében. Ezek a változások növelik a szívbetegségek és a szélütés kockázatát. Fontos megemlíteni, hogy napjainkban a nőknél a szívbetegség az egyik vezető halálok.

Hatások a zsíreloszlásra, az izomtömegre és a bőrre

A kor előrehaladtával és az ösztrogénszint csökkenéssel párhuzamosan csökken az izomtömeg, növekszik a testzsír százalék, a bőr fokozatosan elvékonyodik, és kevésbé lesz rugalmas. 

A testsúly növekedése és a testzsír összefüggésben áll azzal, hogy a zsírok a perifériás helyekről deréktájra vándorolnak. Egyes nők esetében a gynaecoid (női-szerű) testük android (férfi-szerű) testté alakul, mely fokozza a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

  • Mell: a mirigyállomány csökken, helyébe zsír lép.valtozokor-klimax-menopauza-02
  • Bőr: Az ösztrogénszint csökkenése miatt a bőr fokozatosan elvékonyodik, és veszít a rugalmasságából is. Ez okozza a ráncokat. Mindeközben a bőr szárazabbá is válik.
  • Haj: az ösztrogén serkenti a hajnövekedést. Amikor az ösztrogénszint csökken, a haj elvékonyodik, növekedése lelassul, és nehezebben kezelhetővé válik.
  • Fogak: az alacsonyabb ösztrogénszint olyan fogászati problémákhoz vezethet, mint a fogak elvesztése, fogínyvérzés-és gyulladás. A fogvesztés hátterében más csontbetegség, például a csontritkulás is állhat.

Hatások az agyra

Az ösztrogénszint egyértelműen befolyásolja az agy működését. Hatással van a vér áramlására az agyban, az idegsejtek növekedésére és túlélésére. Az alacsony ösztrogénszint eredményeképpen csökkennek a kognitív képességek, így például kialakulhat az Alzheimer-kór. Tehát az ösztrogén pótlása csökkentheti az Alzheimer- kór kialakulásának kockázatát.

Hatások a termékenységre

Mivel csökken a petesejtek száma a petefészekben, így az ovuláció egyenetlenné válik, ami miatt csökken a fogantatási képesség. Azonban terhesség még ekkor is kialakulhat, így érdemes ebben az időszakban is védekezni, egészen addig, amíg 12 vérzésmentes hónapot nem tudunk magunk mögött.

Mikor kell orvoshoz fordulnunk?

Minden középkorú nőt sürgetni kell, hogy konzultájon a háziorvosával vagy a nőgyógyászával rutin szűrővizsgálat végzése céljából, illetve tanácsadásért, különösen akkor, ha a családi kórtörténetben előfordul szívbetegség és/vagy csontritkulás.

Haladéktalanul hívja orvosát ha:

  • Elhúzódó vagy szabálytalan a vérzése – ez különösen túlsúlyosság esetén fontos.
  • Ha az utolsó vérzés után 6 vagy még több hónap eltelt, mivel ennek más oka is lehet, például kialakult daganat.
  • Ha a hangulatingadozások problémát okoznak. Ha a depressziós időszak súlyos vagy több mint két hétig fennáll, forduljon orvosához.

Promensil menopauza vitamin + Méhpempő + Barátcserje

3A menopauza tehát számtalan negatív hatással van az érett női szervezetre, s akár komolyan veszélyeztetheti az egészséget. S bár a menopauzát nem lehet elkerülni, azonban mindezek az egészségügyi kockázatok jelentősen csökkenthetők néhány teljesen természetes összetevőjű készítménnyel.

A Promensil a vöröshere izoflavonok és a fitoösztrogének segítségével képes a lecsökkent ösztrogéntermelést serkenteni, így megelőzi az alacsony ösztrogénszinttel összefüggésbe hozható betegségek és tünetek kialakulását, illetve csökkenti a már meglévőket.

A Barátcserje szintén rendkívül eredményesen szabályozza és állítja helyre a felborult női hormonok egyensúlyát, hiszen kivételes módon képes fokozni a progeszteron termelődését is. Főként ennek köszönheti, hogy roppant hatékonyan tudja csökkenteni a menopauza alatt tapasztalható kellemetlen tüneteket és egészségügyi kockázatokat.

A Tiszta Méhpempő egyedülálló módon képes rendbe tenni a nők hormonháztartását azáltal, hogy éppen annak a hormonnak a termelődését serkenti, amelyikre szüksége van a szervezetnek. Tehát ha kell, akkor az ösztrogén terelődését fokozza, de ha arra van szükség, akkor a progeszteron szintjét is képes növelni a szervezetben.

E három menopauza vitamin mindegyike teljesen természetes, így nem tartalmaznak szintetikus hormonokat, ahogy egyéb mesterséges összetevőket sem. Éppen ezért nem okozhatnak negatív mellékhatásokat, így fogyasztásuk hosszabb távon is teljesen biztonságos.