Miből állapítható meg, ha közeledik a menopauza ideje?

A menopauza felismerése nem mindig könnyű dolog, így sokan csak találgatnak az első jelentkező tünetek alapján. Vannak akik úgy gondolják, hogy ez még nem lehet a menopauza, hiszen nem elég idősek hozzá. Egyesek kétségbe esnek, mert nem tudják, hogy mi történik ilyenkor a szervezetükben, s nem értik, hogy mi és miért játszódik le ilyenkor bennük.

Olyanok is akadnak, akik még a legközelebbi barátaiknak vagy rokonaiknak sem mernek beszámolni ezekről a tünetekről, az orvoshoz fordulás gondolatát pedig végképp elutasítják. Pedig a változókor bekövetkeztében nincsen semmi szégyellnivaló, hiszen előbb-utóbb minden nő átéli ezt a természetes időszakot, ráadásul rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk vele, ha elkezdődött nálunk a változás kora.

A korai menopauza jelei

A természetes menopauza általában az 51. életkor környékén jelentkezik, ám előfordulhat, hogy valamilyen genetikai eltérés vagy orvosi beavatkozás következtében már 40 éves kor előtt elkezdődik a változókor. Az ilyen fiatalon jelentkező menopauzát korai menopauzának hívjuk.

Ebben az esetben a korai menopauzát átélő nőnek a természetes menopauza jellegzetes tünetein túl további fizikai és lelki panaszokkal is számolnia kell. 

A korai menopauza tünetei nagyjából megegyeznek a természetes menopauza jeleivel, melyek a következők:

  • rendszertelen menstruáció;
  • ki-kimaradozó havi vérzések;2
  • erősebb és gyengébb menstruációs ciklusok váltakozása;
  • hőhullámok jelentkezése;
  • álmatlanság, nehéz alvás;
  • száraz bőr, száj, szem;
  • hüvelyszárazság;
  • csökkenő szexuális vágy;
  • húgyhólyag fokozott ingerlékenysége;
  • lelki instabilitás: hangulatingadozások, ingerlékenység, esetleg depresszió.

E tünetek jelezhetik a csökkenő ösztrogénszintet és a szervezet felkészülését a menopauza bekövetkeztére. Ha ezeket a jeleket észleli magán, akkor forduljon egy egészségügyi szakemberhez, aki kiderítheti hogy valóban a korai menopauza okozza-e a tüneteit.

Mikor beszélhetünk menopauzáról?

A menopauza szó szerint a nő utolsó menstruációját jelenti. Valójában azonban akkor beszélhetünk menopauzáról, amikor egy nőnek már legalább 12 egybefüggő hónap eltelt az utolsó menstruációja óta.

A legtöbb nő esetében 45 és 55 éves kor között kezdődik el a változókor. Valójában ekkor drámai módon lecsökken az ösztrogén nevű hormon szintje a női szervezetben, mely a kiváltó oka a menopauza jellegzetes tünetegyüttesének.

Az ösztrogén rendkívül fontos a női szervezetben. Fogamzóképes korig folyamatosan emelkedik, majd pedig periodikusan nő és csökken a szintje a menstruációs ciklusokkal párhuzamosan. Terhesség alatt éri el a szervezetben a maximális szintet, majd folyamatosan csökkenve hozza el a menopauza időszakát, amikor is a menstruációs ciklus elmarad, megszűnik.

Mi a késői menopauza?

Ez tulajdonképpen a menopauza utáni időszakot jelenti. Vagyis 1 évvel a legutolsó menstruációt követően beszélhetünk menopauzáról. Ebben az időszakban valószínűleg már enyhülhetnek a kézzelfogható tünetek, azonban ilyenkor okvetlenül szükséges fokozottan figyelnünk a csontok és a szív egészségére, valamint a megfelelő koleszterinszint megőrzésére.

A menopauza bekövetkeztéig az ösztrogén természetes védelmet biztosít a szív és a csontok számára. Ezért az ösztrogénszint csökkenésekor feltétlenül szükséges a megfelelő tápanyagokat bejuttatnunk a szervezetünkbe, hogy megőrizhessük szívünk és csontjaink egészségét, illetve a koleszterin egészséges szintjét.

A Promensil természetesen segít

A Promensil a vöröshere izoflavo3njai által már a menopauza legelső jeleitől kezdve segít a nőknek enyhíteni vagy akár teljesen megszüntetni a változókor testi és lelki tüneteit. 

Ráadásul nem csupán a mindennapokat teszi sokkal elviselhetőbbé és élhetőbbé a kínzó panaszoktól való megszabadítás által, hanem jelentős mértékben hozzájárul a szív-és érrendszer, valamint a csontok egészségének megőrzéséhez, illetve a koleszterin alacsony szinten való tartásához is.

S roppant fontos, hogy mindezt teljesen természetesen, mesterséges hormonok nélkül képes elérni, vagyis semmiféle káros hatással sincs a szervezetre nézve, hanem épp ellenkezőleg, védi testünk és lelkünk egészségét a menopauza időszakában.